Kobilje mleko - vir zdravja in mladosti

Posted by Tamara 01/02/2022 0 Comment(s)

Kobilje mleko – vir zdravja in mladosti

 

    

 

Kobilje mleko je v Sloveniji relativna novost, saj je pri nas povečini razširjena pridelava in uporaba kravjega (v manjšem delu tudi kozjega) mleka.

Vendar pa kobilje mleko in njegove zdravilne lastnosti zelo dobro poznajo na Bližnjem Vzhodu, kjer ga še danes uživajo v obliki fermentiranega napitka, ki ga imenujejo kumis. Mleko so pred več tisočletji uporabljali tudi v tradicionalni kitajski medicini, že pregovorna pa je zgodba o egipčanski kraljici Kleopatri, ki si je rada privoščila kopeli iz kobiljega mleka za svojo mladostno kožo.

Uporaba kobiljega mleka v zdravilne namene se je šele v zadnjih nekaj letih razširila v nekaterih državah Evrope, predvsem v obliki mleka v prahu kot prehranskega dopolnila ter kozmetike, izdelane na osnovi kobiljega mleka.

 

 

In kaj je tako posebnega pri kobiljem mleku?

 

Kobilje mleko je po sestavi in hranljivosti zelo podobno materinemu mleku.

V primerjavi s kravjim ima kobilje mleko precej manj maščob in je lažje prebavljivo, zato je zelo primerno za ljudi s povišanim holesterolom ali tveganjem za srčno-žilne bolezni. Hkrati je bolj bogato z vitamini in minerali ter večkrat nenasičenimi maščobnimi kislinami.

Zaradi visoke vsebnosti določenih beljakovin, kot so laktoferin in lisozim, ima kobilje mleko zelo dobre antibakterijske, antivirusne in antiglivične lastnosti, zato je zadnja leta postalo zelo zanimivo v laboratorijskih raziskavah glede možnosti uporabe v medicini.

Kobilje mleko naj bi uspešno zaviralo vnetne procese v telesu, blagodejno vplivalo na prebavo in krepitev imunskega sistema ter uspešno odpravljalo različne dermatološke težave, npr. atopijski dermatitis, psoriazo ipd. Klinične študije kažejo, da uspešno pomaga pri odpravljanju kroničnega vnetja prebavil in lajšanju nekaterih avtoimunih bolezni, kot so multipla skleroza, Parkinsonova bolezen, kronični hepatitis…).

 

 

Kobilje mleko za lepo kožo

 

       

 

Zaradi svojih hranilnih lastnosti je kobilje mleko zelo cenjeno v kozmetiki. Izdelki za nego kože, izdelani na osnovi kobiljega mleka, kožo pomirijo, regenerirajo in učvrstijo. Hranilna krema za obraz Lacmar združuje vse zdravilne učinkovine kobiljega mleka v enem lončku. Primerna je za vse tipe kože, je hitro vpojna in ne pušča mastnih madežev na koži.

V kombinaciji s sproščujočim vonjem sivke ali osvežilnim vonjem limonske trave bo odlično nahranila, poživila in učvrstila vašo kožo.

Leave a Comment